MAS SABINOVSKO

  • portfolio

    Slovensko môže prísť o 200 miliónov EUR...

    • 27.11.2020 15:34
    • čítaný: 918x

    Médiami sa v posledných dňoch šíria informácie o kritickom stave MAS v rámci SR. Miestne akčné skupiny (MAS), ktoré spájajú aktérov v jednotlivých vidieckych regiónoch a majú byť lídrami regionálneho rozvoja, bojujú o prežitie. Celkovo 110 MAS na Slovensku môže v končiacom sa programovom období čerpať narozvoj vidieka 200 miliónov eur z dvoch fondov EÚ, no ani v jednom sa čerpanie prakticky ešte nezačalo.


    Miestne akčné skupiny realizujú program LEADER, ktorý má spájať aktérov na vidieku a ktorý vynikajúco funguje v ostatných členských štátoch. Na Slovensku nastala pre MAS kritická situácia, hoci spadajú pod povinné čerpanie v rámci Programu rozvoja vidieka. Časť projektov cez MAS spadá pod Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý aktuálne prešiel z pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva pod novovytvorené Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

    Na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) podali MAS už  viac ako 1 200 projektov a všetky ležia na stole PPA. Hoci niektoré z nich boli schválené, doteraz nie je podpísaná žiadna zmluva na ich finančnú podporu. Práve MAS boli vytvorené na to, aby podporili miestne projekty a pomohli rozvíjať vidiek. Ide o malé projekty samospráv či podnikateľov, ktoré sa pripravovali dlhé roky a ktorých realizácia je teraz kriticky ohrozená. Aj samotné financovanie prevádzkových nákladov MAS stroskotáva, nakoľko MAS-kám väčšinou dochádzajú financie na činnosti, ktoré mali byť ukončené už pred niekoľkými rokmi.


    Oficiálnu tlačovú správu nájdete v prílohe.

    Reportáže o MAS-kách boli zverejnené v rozhlase, televízii a na internete:

     

    Prílohy na stiahnutie